Lekker actief

Eropuit in de natuur!

Met de wandelschoenen aan of al trappend op de pedalen ontdekt u de vingerafdrukken uit de tijd dat de Utrechtse Heuvelrug ontstond; de IJstijd! De ideale plek voor een actieve vakantie.

Fietsen

Maak gebruik van het fiets-knooppuntennetwerk of een kant-en-klare route. Kilometers aan fietspaden slingeren kris kras over de ca. 55 km lange Utrechtse Heuvelrug. Met de fietsknooppunten stelt u heel eenvoudig uw eigen route samen. Mooie beschreven/bewegwijzerde routes zijn de Knapzakroute, de Wildroute, Kromme Rijn-route en de Heel de Heuvelrug routes. Bij de receptie liggen verschillende fietsroutes voor u klaar.

Mooie routes zijn o.a.:

Het oostelijke deel van de Lustwaranderoute toont een ander gezicht van de Utrechtse Heuvelrug. U fietst door de weelderige bossen van de boswachterijen Leersum en Amerongen. De bossen die de Heuvelrug bedekten waren aan het einde van de 17e eeuw door toedoen van mens en dier verdwenen. De Heuvelrug bestond uit heidevelden en zandvlakten. Na 1800 zetten de landgoedeigenaren de woeste gronden om in productiebossen. In het noorden grenst de Heuvelrug aan het open landschap van de Gelderse Vallei, in het zuiden maken de heuvels plaats voor het rivierlandschap. Start de route vanaf knooppunt 71 of 82, vlakbij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin.
  Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei voert deze afwisselende fietsroute u over heidevelden, door beboste landgoederen, langs rustieke beken en open velden. Het kleinscha­lige en overwegend agrarische gebied van de vallei staat in scherp contrast met het heuvelachtige landschap van het stuwwalgebied. De militaire aanwezigheid in de regio heeft zijn sporen nagelaten. Rond Soesterberg liggen een lucht­machtbasis en diverse kazernes, de Leusderheide, waar de route omheen loopt, is militair oefenter­rein. Het dorp Austerlitz ontstond als legerplaats van de troepen van Napoleon. Start de route vanaf knooppunt 89, vlakbij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin.

Wandelen

Op de Utrechtse Heuvelrug zwerft u uren door de bossen, langs zandverstuivingen en prachtige heidevelden. Zet uw zintuigen op scherp voor vogelgeluiden en sporen. Beklim ook Uitkijktoren De Kaap in Doorn: vanaf ruim 25 meter hoogte een schitterend uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug.

Mooie routes zijn o.a.:

Boswachterij De Amerongse Berg is een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Nadat het bos honderd jaar geleden oorspronkelijk werd aangelegd als naaldbos, is in de loop der tijd door spontane groei van eiken, berken en beuken een prachtig gemengd bos ontstaan. Sinds 2003 maakt Boswachterij Amerongen deel uit van het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Onderweg passeert u het Sterrenbos, dat met zijn statige beukenlanen en kaarsrechte paden is aangelegd naar Frans voorbeeld. Deze wandeling voert u tevens naar het hoogste punt van de heuvelrug: de Amerongse Kop (69 m boven NAP).
  De wandeling combineert het Cotlandenpad, een klompenpad door agrarisch cultuurlandschap, met een avontuurlijk struinpad door de uiterwaarden van de Neder-Rijn. U volgt mooie onverharde paden en zelfs op het struinpad door de Amerongse Bovenpolder houdt u meestal droge voeten. Op de heenweg trekken landgoederen en boerenerven met ‘ouderwetse’ boerennatuur de aandacht: zwaluwen scheren door de lucht, een koekoek roept vanuit de bosjes en de weilanden kleuren geel van de boterbloemen. De terugweg biedt een grandioos natuurgebied in de uiterwaarden, waar af en toe een zeearend gespot wordt.

Avontuurlijk

  • Mountainbiken: voor mountainbikers is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug lekker uitdagend! Sinds maart 2015 dient u als mountainbiker een vergunning te kunnen tonen, deze is te koop bij de receptie. Kijk voor meer informatie over de vergunning, routes en andere verkoopadressen op de website van Stichting Mountainbiken Utrechtse Heuvelrug.
  • Kanoën: vanuit Leusden start De Heiligenbergerbeekroute (6,5 km), de Valleikanaalroute van (10 km) - via kanoverhuur Oost en Rondje Leusden (16 km).
  • Klimbos Veluwe in Apeldoorn: een unieke en enerverende beleving voor jong en oud (vanaf 7 jaar). Er zijn 9 routes en ca. 120 verschillende overgangen, die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad.
  • Paardrijden op de Utrechtse Heuvelrug.
  • Lekkerbootjevaren.nl in Utrecht: gespecialiseerd in rondvaarten (veelal met catering) in Utrecht. Kies voor een grachtentocht met schipper (ook wel bekend als een sloep huren) en vaar door Utrecht.