Wandelen
Overal vind je de gekleurde wandelroutepaaltjes die je de weg wijzen door de bossen, over heide en zandverstuivingen. Ga ook eens op pad met de boswachter of een gids. Je komt dan op onverwachte plekken en hoort boeiende verhalen! Beslist naar toe gaan: de uitkijktorens in het Aekingerzand, Doldersummerveld, Fochteloërveen en de Belvedère.
Mooie routes zijn o.a.:
De IJsroute (5 km, blauwe pijlen), hier tref je landschappen aan die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden. De Oorlogroute (8.3 km, groen pijlen), de Tweede Wereldoorlog heeft het landschap van het Holtingerveld ingrijpend veranderd. De route voert je langs hangars, bomkraters, de vliegstrip van de Grote Startbaan en over diverse rolbanen.
Het Nationaal Park Dwingelderveld behoort tot de grootste natuurterreinen van ons land. Gevarieerde bossen, open stukken met heide en stuifzand, en natte delen waar veenpluis groeit, wisselen elkaar af. Een heerlijke bestemming voor een gevarieerde herfstwandeling! Het gebied, van oorsprong in dienst van de landbouw met overbegrazing en stuifzand als gevolg, is vanaf het begin van de 20e eeuw beplant met bomen om het bewegende zand te temmen.
Dit is een lange en gevarieerde route met vrij veel natuur en hier en daar wat cultuurhistorie. De route kruist drie verkeersaderen die van noord naar zuid lopen: de A28 uit 1971, de spoorweg naar Assen en Groningen die de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen rond 1870 aanlegde en het Linthorst Homankanaal uit 1927.
Vanaf de parkeerplaats van het voormalig Kamp Westerbork kun je een educatieve wandeling lopen. De wandelroute gaat door de boswachterij Hooghalen, langs het voormalig Kamp Westerbork, het Hingsteveen en de radiosterrenwacht. De wandeling duurt circa 1,5 uur.