Lekker actief in de omgeving van Molecaten Park Het Landschap

Geniet van de eindeloze fiets-, wandel- en paardrijtochten

Stap op de fiets, trek de wandelschoenen aan en ontdek het verrassend mooie Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, De Alde Feanen en Friese Wouden.

Fietsen

Maak gebruik van het fiets-knooppuntennetwerk of een kant-en-klare route. Lunchen doe je in een mooi karakteristiek (brink) dorp of op een picknickplek met fantastisch uitzicht. Tips: volg het Koningsdiep naar het kleine dorp Ulesprong, fiets van schaapskooi naar schaapskooi of geniet van de streek- en smaakroute Friese Wouden!

Mooie routes zijn o.a.:

Het Brandeveen is de naam van een van de vennen in natuurge­bied Holtingerveld. Ze zijn ontstaan door het afgraven en uitbaggeren van veen. Op de hogere en drogere delen rond de vennen liggen bossen en ruige heideterreinen. Verder gaat deze route door het brinkdorp Dwinge­loo, door een boerenlandschap met fraaie boerderijen en houtwallen en door de uitgestrekte bossen van de nationale parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld.
  Oude Willem is de naam van een buurtschap midden in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het ontstond in de eerste helft van de 20e eeuw, toen men in dit gebied begon met de ontginning van heidevelden. Nu wordt de buurtschap omringd door uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzanden. Start de route vanaf knooppunt 68, vlakbij Molecaten Park Het Landschap.

Wandelen

Overal vind je de gekleurde wandelroutepaaltjes die je de weg wijzen door de bossen, over heide en zandverstuivingen. Ga ook eens op pad met de boswachter of een gids. Je komt dan op onverwachte plekken en hoort boeiende verhalen! Beslist naar toe gaan: de uitkijktorens in het Aekingerzand, DoldersummerveldFochteloërveen en de Belvedère.

Mooie routes zijn o.a.:

De IJsroute (5 km, blauwe pijlen), hier tref je landschappen aan die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden. De Oorlogroute (8.3 km, groen pijlen), de Tweede Wereldoorlog heeft het landschap van het Holtingerveld ingrijpend veranderd. De route voert je langs hangars, bomkraters, de vliegstrip van de Grote Startbaan en over diverse rolbanen.
  Het Nationaal Park Dwingelderveld behoort tot de grootste natuurterreinen van ons land. Gevarieerde bossen, open stukken met heide en stuifzand, en natte delen waar veenpluis groeit, wisselen elkaar af. Een heerlijke bestemming voor een gevarieerde herfstwandeling! Het gebied, van oorsprong in dienst van de landbouw met overbegrazing en stuifzand als gevolg, is vanaf het begin van de 20e eeuw beplant met bomen om het bewegende zand te temmen.
  Dit is een lange en gevarieerde route met vrij veel natuur en hier en daar wat cultuurhistorie. De route kruist drie verkeersaderen die van noord naar zuid lopen: de A28 uit 1971, de spoorweg naar Assen en Groningen die de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen rond 1870 aanlegde en het Linthorst Homankanaal uit 1927.
  Vanaf de parkeerplaats van het voormalig Kamp Westerbork kun je een educatieve wandeling lopen. De wandelroute gaat door de boswachterij Hooghalen, langs het voormalig Kamp Westerbork, het Hingsteveen en de radiosterrenwacht. De wandeling duurt circa 1,5 uur.

Avontuurlijk

  • Mountainbiken: in het Drents-Friese Wold is een ATB-parcours van maar liefst 50 km uitgezet.
  • Paardrijden: Drenthe is dé paardrij provincie van Nederland met maar liefst 900 km aan paardrijroutes! Veel routes zijn bewegwijzerd, maar je kunt ook kiezen voor een GPS tocht te paard. Maneges vind je dichtbij. Ook leuk; een tocht per huifkar!
  • Bezoek de hunebedden Big Five in Drenthe.
  • Watersporten: zeilen en surfen op het Leekstermeer, Paterswoldsemeer of het Zuidlaardermeer.
  • Golf: Drentse Golfclub De Gelpenberg in Aalden.
  • Eko-Tours in Exloo: beleef een uniek groen avontuur op de Hondsrug met 100% elektrische en fluisterstille voertuigen. Gebruik kortingscode mpk2022eko voor € 2,00 korting per betalende deelnemer.
  • Klimbos Appelscha: een avontuurlijke ervaring voor iedereen. Met meer dan 400 meter aan uitdagende hindernissen en tokkelbanen van 2 tot wel 12 meter hoog.