U bent hier:  Home

Huis Molecaten

Een bijzonder boek over een bijzonder huisHuis Molecaten, op het gelijknamige landgoed ten zuiden van het Gelderse stadje Hattem, daar waar het Veluwemassief overgaat in de IJsselvallei, heeft een heel boeiende geschiedenis die, zeker voor wat betreft de naam, teruggaat tot 1348.

In het boek Huis Molecaten, geschreven door historicus drs. Ronald Prins, komt de bouwgeschiedenis van Huis Molecaten uitvoerig aan bod. Het huis was oorspronkelijk het hoofdgebouw van een buitenplaats met een ommuurd voorplein, een poort, een brug over de gracht en twee bouwhuizen. 
 
Volop aandacht wordt gegeven aan de opeenvolgende generaties eigenaren/bewoners: de families Van Keppel, Van Welvelde, Van Heeckeren en Van Heeckeren van Molecaten. De verhalen over hun maatschappelijke posities, familiaire aangelegenheden en eigenaardigheden spreken ons tot de verbeelding.Molecaten omstreeks 1730, gezien vanaf het binnenplein. Het huis vormde één geheel met diverse voor een buitenplaats kenmerkende bouwwerken: bouwhuizen, een poort, torens en een ringmuur om de binnenplaats.


Verrassend boeiend is ook de recente geschiedenis van Huis Molecaten: Molecaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, de relatie van de familie Van Heeckeren van Molecaten met het hof en de inspanningen van de bewoners om het huis en landgoed in stand te houden.
Walraven van Heeckeren en echtgenote Rita Nitschmann tijdens één van de Oude Loo-conferenties, ca. 1952.  


Kunt u zich voorstellen dat Huis Molecaten ooit werd verhuurd voor 160 gulden per jaar? Vindt u het leuk te lezen waarom een bewoner van Molecaten, jagermeester van koning Willem III, steeds met maagpijn en koorts terugkeerde van een bezoek aan Paleis Het Loo?

De eigenaren/ bewoners van Huis Molecaten komen uitvoerig ter sprake. Charlotte van Westerholt (1789-1843) en Robbert van Heeckeren van Molecaten (1770-1838) hebben Molecaten in 1824 een classicistische 'facelift' gegeven.  
 
 
Een bijzonder boek 
Door de aansprekende tekst en de vele prachtige afbeeldingen is Huis Molecaten een bijzonder boek over een bijzonder huis of, zoals een lezer het uitdrukte: met dit boek zie je de geschiedenis van Nederland door de ogen van Molecaten.Het boek is voorzien van vele, vaak niet eerder gepubliceerd afbeeldingen van kaarten, tekeningen en schilderijen. Deze kaart uit 1783 toont de zeventiende eeuwse, volgens geometrische patronen ontworpen, tuin van Molecaten.

Huis Molecaten (160 blz) is een uitgave van Molecaten, verzorgd door drukkerij Waanders, geheel full color uitgevoerd en genaaid gebonden in een linnen band. Het boek wordt rechtstreeks door Molecaten geleverd en is niet verkrijgbaar in de boekhandel.

Bestellen
U kunt het boek Huis Molecaten bestellen door € 24,95 (incl. verzend- en portokosten) over te maken op IBAN NL77 INGB 0677269609 t.n.v. Springborne b.v. te Hattem onder vermelding van uw naam en adres en "Huis Molecaten". Na ontvangst van uw betaling ontvangt u het boek per post.